piątek, 27 grudnia 2013

Wuzetka



Wuzetka -ciasto, które znają wszyscy . Nie wszyscy je jedli,ale na pewno wszyscy o nim słyszeli. Wuzetka to ciasto ,które przez swoją prostotę zachwyca smakiem i wyglądem . Jest idealna na każdą okazję.

Biszkopt:
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3,3 łyżki kakao
3 małe jajka
150 gr margaryny
1,2 szklanki cukru
1,2 szklanki mleka

Margarynę, cukier i jajka ucieramy. Mąkę ,kakao i proszek łączymy i przesiewamy. Do masy margarynowej dodajemy na zmianę suche produkty i mleko.

Masa:
1 litr kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny( opcjonalnie)

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,jeśli chcemy aby śmietana miała stabilniejszą konsystencje możemy dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i lekko ostudzonej.



Biszkopt przekrajamy na 2 blaty,możemy je naponczować jeśli mamy taką "zachciankę". Na swoje blaty posmarowałam cienką warstwą miękkiej marmolady.Na dolny blat wykładamy śmietankę,zostawiając odrobinę do dekoracji i przykrywamy drugim blatem.

Polewa:
160 gr margaryny
2 łyżki wody
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym gazie i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy margarynę i podgrzewamy aż się rozpuści. Nie dopuszczamy do wrzenia. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao.
Uwaga! Polewa powinna być robiona w takiej kolejności ,jak napisałam to zapewni nam jej połysk oraz to ,że się nie rozwarstwi.



Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch ciasta i gdy wystygnie dekorujemy śmietaną.


Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Jest pyszne!Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz