niedziela, 29 grudnia 2013

Chleb z ziarnami

Przepisów na różne chleby są tysiące. Ja przedstawiam Wam recepturę na najprostszy i najszybszy jaki może być,a do tego bardzo smaczny. Polecam!





1 kg mąki pszennej (można użyć pół na pół z mąką razową)
4 łyżeczki cukru
4 łyzeczki soli
3 szklanki płatków owsianych
1 litr letniej wody
1,5 szklanki nasion jakich tylko chcemy ( u mnie szklanka słonecznika a pozostałe pół szklanki to nasiona dyni i siemie lniane)
7 dag drożdży


Suche składniki i nasiona wsypujemy do miski i mieszakmy drewnianą łyżką.
Drożdże kruszyny do większego kubka i posypujemy łyżeczką cukru i szczyptą soli,po chwili dodajemy odrobinę ciepłej wody i mieszamy tak ,aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy Drożdze już urosną dodajemy do mąki i dolewamy letnią wodę łącząc wszystko w jedną masę . Ciasta nie musimy wyrabiać. Jego konsystencja będzie dosyć luźna i taka ma być. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanych margaryną i posypanych mąką keksówek.Następnie odstawiamy aby chlebki sobie ładnie wyrosły (ok. 1 godzinę). Pieczemy ok. 1 h i po wyjęciu wyciągamy z foremek . Studzimy na ściereczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz