niedziela, 16 lutego 2014

Tort Szwarzwaldzki

Klasyczny,elegancki i bardzo wytrawny w smaku tort. Znany jest też pod nazwą Czarny las. Jest dużo przepisów na to ciacho. Każda kucharka tworzy swój przepis dodając coś nowego. Ja postawiłam na prostą klasykę i prezentuję Wam moją skromną wersję.
Biszkopt: 
5 dużych lub 6 mniejszych jaj
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
 Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Po koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesiane przez sito:mąki, proszek,kakao i delikatnie i dokładnie mieszamy. Dno okrągłej tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Masę wylewamy na blachę i pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy dnem do góry z odległości ok 40 cm  na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Taki placek przekrajamy na 3 części .


Krem:
1 litr śmietany kremówki
cukier puder
opcjonalnie (usztywniacz do śmietany)

Śmietanki wlewamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier puder do smaku(należy uważać,żeby nie przesłodzić) i ubijamy do osiągnięcia sztywnego kremu.

Dodatkowo:
słoik wiśni
likier wiśniowy

Wiśnie odcedzamy a z pozostałego soku gotujemy budyń i lekko go studzimy.

Na pierwszy krążek biszkoptu przekładamy wiśniowy budyń i cześć bitej śmietany. Przykrywamy kolejnym krążkiem, który nasączamy likierem wiśniowym. Smarujemy kolejną częścią kremu i wykładamy wiśnie.  Przykrywamy tort ostatnim krążkiem ,znowu używamy likieru i smarujemy cały tort śmietaną. Dekorujemy wedle uznania.  Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin,żeby smaki się przegryzły.


Jeśli ktoś lubi mocno alkoholowe ciasta,można odcedzone wiśnie kilka godzin wcześniej zalać spirytusem,którego użyjemy potem do nasączenia zamiast likieru. Taki tort będzie wysoko procentowy. :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz