Z okazji walentynek będzie coś na różowo. Truskawkowe babeczki przypomną nam trochę smaki lata. Robi się je bardzo łatwo i szybko,do tego są bardzo pyszne i lekkie.
Składniki na babeczki:
200 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
165 gr cukru
90 ml oleju
50 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę,proszek i sól przesiewamy przez sitko. Żółtko ,połowę porcji cukru ,olej, cukier waniliowy ubijamy mikserem.Dodajemy na zmianę mleko i mąkę. Z białek ubijamy pianę na koniec dodając cukier i połączyć z masą. Papilotki wypełniamy do połowy (można ciut więcej) i pieczemy ok 25 minut.
Masa truskawkowa:
250 ml śmietany kremówki
ok. pół kilograma truskawek mrożonych lub świeżych
1 galaretka truskawkowa
Truskawki rozdrabniamy blenderem na mus,galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody(studzimy). Do śmietany dodajemy cukier do smaku i ubijamy ją na sztywną masę,następnie delikatnie wlewamy do niej truskawki i powolutku mieszamy. Gdy galaretka będzie zimna,wlewamy ją do masy truskawkowej i dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki.
Kiedy nasz krem będzie już miał dosyć stabilną konsystencję , przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Bardzo polecam! Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz