czwartek, 12 czerwca 2014

Tort TIRAMISU

To był mój dodatek do storczyka na Dzień Matki. Dla miłośników włoskiego deseru ten tort to rozkosz podniebienia. Nie mógłby być lepszy. Nie muszę chyba zaznaczać, że Mama była wniebowzięta:) Polecam bardzo:)






 Biszkopt
6 jaj
0,75 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
34 dag budyniu śmietankowego
szczypta soli
 Oddzielamy białka od żółtek . Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier i cukier waniliowy i jeszcze przez chwilkę ubijamy. Do tak przygotowanych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Mąkę ,proszek i budyń przesiewamy  przez sito i łączymy  delikatnie z białkami. dno tortownicy smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Na tortownice wylewamy masę i pieczemy w piekarniku  ok. 35 minut. Po upieczeniu gorący biszkopt rzucamy dnem do góry z odległości 40 cm i studzimy go tak.


Krem
1 l śmietany kremówki
500 gr sera mascarpone
3 usztywniacze do śmietany
kilka żyłek cukru pudru do smaku

 Do schłodzonej śmietany dodajemy cukier i usztywniacze, ubijamy na sztywną masę. Następnie małymi porcjami dodajemy ser mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach. Gdy masa będzie gładka i jednolita jest gotowa.

Poncz
0,5 szklanki mocnej, zimnej kawy rozpuszczalnej
2 kieliszki rumu lub amaretto

Biszkopt dzielimy na 3 krążki, nasączamy ponczem i przekładamy masą. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz