To był mój dodatek do storczyka na Dzień Matki. Dla miłośników włoskiego deseru ten tort to rozkosz podniebienia. Nie mógłby być lepszy. Nie muszę chyba zaznaczać, że Mama była wniebowzięta:) Polecam bardzo:)
Biszkopt
6 jaj
0,75 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
34 dag budyniu śmietankowego
szczypta soli
Oddzielamy
białka od żółtek . Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na
sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier i cukier waniliowy i
jeszcze przez chwilkę ubijamy. Do tak przygotowanych białek dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Mąkę
,proszek i budyń przesiewamy przez sito i łączymy delikatnie z
białkami. dno tortownicy smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Na
tortownice wylewamy masę i pieczemy w piekarniku ok. 35 minut. Po
upieczeniu gorący biszkopt rzucamy dnem do góry z odległości 40 cm i
studzimy go tak.
Krem
1 l śmietany kremówki
500 gr sera mascarpone
3 usztywniacze do śmietany
kilka żyłek cukru pudru do smaku
Do schłodzonej śmietany dodajemy cukier i usztywniacze, ubijamy na sztywną masę. Następnie małymi porcjami dodajemy ser mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach. Gdy masa będzie gładka i jednolita jest gotowa.
Poncz
0,5 szklanki mocnej, zimnej kawy rozpuszczalnej
2 kieliszki rumu lub amaretto
Biszkopt dzielimy na 3 krążki, nasączamy ponczem i przekładamy masą. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz