piątek, 2 maja 2014

Sernik wiedeński

 Spód:
200 gr mąki
50 gr masła
50 gr cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek przesiewamy i łączymy z rozdrobnionym masłem. Dodajemy resztę składników, zagniatamy ciasto i przez 20 minut chłodzimy w lodówce.Gdy będzie już zbite rozwałkowujemy, wykładamy blachę i pieczemy na złoty kolor przez ok. 15 minut.

Masa serowa:
1 kg twarogu
10 jajek
100 gr rodzynek
200 gr cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 gr masła
1 cukier waniliowy
aromat
szczypta soli
starta skóra z jednej cytryny

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i stopniowo po kawałku miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodajemy ser, ciągle mieszając. Kolejnym krokiem jest dodanie aromatu,  skórki cytrynowej, namoczonych i odsączonych rodzynek oraz ubitej piany z białek.

Sernik pieczemy ok. 1 godziny i po wyłączeniu zostawiamy 20 minut w piekarniku. Można posypać cukrem pudrem. Smacznegooo!!!:):):)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz