Biszkopt (na dużą prostokątną blachę):
8 dużych jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy
1 budyń czekoladowy ( 40 gr)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki ciemnego kakao
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Po koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodajemy żółtka i delikatnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesiane przez sito:mąki, proszek,kakao, budyń i delikatnie i dokładnie mieszamy. Dno blaszki smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Masę wylewamy na blachę i pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy dnem do góry z odległości ok 40 cm na wcześniej przygotowaną ściereczkę.To konieczne aby biszkopt nam nie opadł,studzimy go w ten sposób.
Krem :
3,5 szklanki mleka
2 duże budynie śmietankowe
1,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
kakao
czekolada mleczna lub biała pokrojona w drobną kostkę
Z budyniów i mleka gotujemy budyń według przepisu i studzimy go. Mało ucieramy z cukrem na puszystą masę. Gdy budyń będzie zimny dodajemy go porcjami do masła i stopniowo miksujemy ( bardzo dokładnie aby w kremie nie było grudek). Gdy dodamy cały budyń to dosypujemy kakao i miksujemy. Ilość kakao jest zależna od tego jak intensywny kolor kremu chcemy uzyskać. Odkładamy cześć kremu do dekoracji do innej miseczki a do reszty dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką.
Poncz:
szklanka mocnej herbaty
spirytus lub wódka(jeśli ktoś nie lubi ciast z alkoholową nutą może zrezygnować z tej opcji)
Biszkopt należy delikatnie i w miarę równo przekroić na 3 części,nasączyć i przekładać kremem. Smarujemy cały tort i dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz