czwartek, 28 listopada 2013

Tort śmietankowo -ananasowy


 Biszkopt
6 jaj
0,75 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
34 dag budyniu śmietankowego
szczypta soli
 Oddzielamy białka od żółtek . Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier i cukier waniliowy i jeszcze przez chwilkę ubijamy. Do tak przygotowanych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Mąkę ,proszek i budyń przesiewamy  przez sito i łączymy  delikatnie z białkami. dno tortownicy smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Na tortownice wylewamy masę i pieczemy w piekarniku  ok. 35 minut. Po upieczeniu gorący biszkopt rzucamy dnem do góry z odległości 40 cm i studzimy go tak.

Krem
1 litr śmietany kremówki (30 lub 36 %)
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
sok z pół cytryny
1 puszka ananasów w syropie

Zlewamy sok z ananasów (posłuży nam on później jako poncz do nasączenia biszkoptu)., a plastry ananasa kroimy w drobniutką kostkę.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku w ok 1/3 szklanki wody i studzimy delikatnie.   Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy sok z cytryny (Uwaga na pestki:)). Kiedy żelatyna będzie już letnia dodajemy ją do śmietany energicznie mieszając. Trzeba uważać aby nie zrobiły nam się grudki w kremie.  Krem jest gotowy.

Biszkopt dzielimy na 3 części  i odpowiednio spód nasączamy sokiem smarujemy kremem i rozsypujemy pokrojone w kostkę owoce,na to kolejny krążek biszkoptu i powtarzamy czynność. Cały tort smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.

Dekoracja: w przypadku tego tortu do dekoracji użyłam śmietany roślinnej i różowego barwinka. Więcej nie skuszę się na taki krem,miał sztucznawy posmak i jego konsystencja mnie nie zadowoliła. Nie ma to jak nasza prawdziwa śmietanka kremówka:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz