czwartek, 28 listopada 2013
Tort czekoladowo- wiśniowy
Biszkopt:
5 dużych lub 6 mniejszych jaj
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Po koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesiane przez sito:mąki, proszek,kakao i delikatnie i dokładnie mieszamy. Dno okrągłej tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Masę wylewamy na blachę i pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy dnem do góry z odległości ok 40 cm na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Tak, tak .... wiem ,brzmi ryzykownie ale nie ma się czego bać, dzięki temu biszkopt nie opadnie. Taki placek przekrajamy na 3 części .
Krem :
6 jajek
2 szklanki cukru
50 dag dobrego masła
Jajka z cukrem ubijamy na parze. Studzimy masę dalej ją miksując. W osobnej misce ucieramy masło na jednolitą masę i do niej powoli,delikatnie i małymi porcjami dodajemy masę jajeczną. W razie gdyby masło zaczęło się warzyć musimy je podgrzać na parze i zmiksować. Ważne jest tutaj aby masło było dobrego gatunku. Do tak przygotowanego kremu dodajemy kakao. Ja dodałam także odrobinę spirytusu.
Jeśli masa jest zbyt luźna możemy ja włożyć na jakiś czas do lodówki,aby lepiej przekładała się na tort.
Do tortu będziemy potrzebować jeszcze :
słoik wiśni
spirytus do nasączenia
Wiśnie odsączamy z soku i zalewamy na kilka godzin spirytusem. Następnie odcedzamy spirytus i łączymy go z uprzednio odlanym sokiem wiśniowym. Tak tworzymy pącz do nasączenia biszkoptu.
Tort przygotowujemy odpowiednio: biszkopt-krem-wiśnie-biszkopt-krem wiśnie-biszkopt.
Dekorujemy według własnego uznania.:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz