czwartek, 28 listopada 2013

Tort kakaowo-orzechowy "Róża"


Uwielbiamy torty ,które wizualnie są tak udekorowane. Aż szkoda je kroić. Ten tort piekłam na imieniny dla mojej babci, więc musiałam postarać się zrobić dobre wrażenie i przyznam ,że babcia była zachwycona. Ten tort jest ciężki,bardzo kremowy i można się nim zasłodzić. Ale mimo wszystko polecam.

Biszkopt: 
5 dużych lub 6 mniejszych jaj
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
 Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Po koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesiane przez sito:mąki, proszek,kakao i delikatnie i dokładnie mieszamy. Dno okrągłej tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Masę wylewamy na blachę i pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy dnem do góry z odległości ok 40 cm  na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Taki placek przekrajamy na 3 części .


 Nie wiem dlaczego niektórzy maja uprzedzenia do kremu z jajek,według mnie to najlepsza wersja kremu do tortu czekoladowego jaka może być. Jest delikatny,puszysty, błyszczący i pyszny.
Krem maślany :
6 jajek
2 szklanki cukru
50 dag  dobrego masła
orzechy włoskie 
 Jajka z cukrem ubijamy na parze. Studzimy masę dalej ją miksując. W osobnej misce ucieramy masło na jednolitą masę i do niej powoli,delikatnie i małymi porcjami dodajemy masę jajeczną. W razie gdyby masło zaczęło się warzyć musimy je podgrzać na parze i zmiksować. Ważne jest tutaj aby masło było dobrego gatunku.  Do tak przygotowanego kremu dodajemy kakao. Ja dodałam także odrobinę spirytusu.
Jeśli masa jest zbyt luźna możemy ja włożyć na jakiś czas do lodówki,aby lepiej przekładała się na tort.
 
Poncz:
szklanka mocnej herbaty
spirytus lub wódka(jeśli ktoś nie lubi ciast z alkoholową nutą może zrezygnować z tej opcji)

Tak przygotowanym kremem przekładamy nasączone krążki biszkoptu i posypujemy troszkę rozdrobnionymi orzechami.  Smarujemy tą masą cały tort.

 Krem do dekoracji:
250g masła
250g cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki esencji waniliowej
kakao
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka, to zajmie jakieś 5-7 minut, wtedy wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę. Dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy.Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką WILTONA  i dekorujemy cały tort słodkimi różami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz