środa, 11 grudnia 2013

Babka piaskowa

 Ten przysmak przygotowywały chyba nasze wszystkie  babcie. Najlepsza z babek,tradycyjna i znana wszystkim od pokoleń. Smakiem i konsystencją bije na kolana wszystkie inne "babencje".

Składniki :
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2  szklanki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 
1 margaryna -rozpuszczona i ostudzona
aromat( dowolny)
2 łyżki kakao


Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo mąki, budyń,śmietanę, proszek,aromat i płynną margarynę.  Wszytko łączymy w jednolitą konsystencję. Uzyskaną masę dzielimy mniej więcej na pół i do jednej z nich dodajemy kakao.  Blaszkę musimy wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Masy wlewamy warstwowo, na przemian ( możemy delikatnie przemieszać widelcem aby powstały fikuśne wzory). Babeczkę pieczemy ok. 40 -45 minut.

Babka jest wilgotna i smacznie kakaowa, w sam raz do wieczornego kakao albo popołudniowej herbatki:) Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz