Ten przysmak przygotowywały chyba nasze wszystkie babcie. Najlepsza z babek,tradycyjna i znana wszystkim od pokoleń. Smakiem i konsystencją bije na kolana wszystkie inne "babencje".
Składniki :
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 margaryna -rozpuszczona i ostudzona
aromat( dowolny)
2 łyżki kakao
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo mąki, budyń,śmietanę, proszek,aromat i płynną margarynę. Wszytko łączymy w jednolitą konsystencję. Uzyskaną masę dzielimy mniej więcej na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Blaszkę musimy wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Masy wlewamy warstwowo, na przemian ( możemy delikatnie przemieszać widelcem aby powstały fikuśne wzory). Babeczkę pieczemy ok. 40 -45 minut.
Babka jest wilgotna i smacznie kakaowa, w sam raz do wieczornego kakao albo popołudniowej herbatki:) Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz