poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sernik z białą czekoladą





Słodki,rozpływający się w ustach,kremowy i białą warstwą pysznej czekolady taki właśnie jest ten sernik. Jedyną jego wadą jest to,że ginie w mgnieniu oka.

Spód:
2 szklanki mąki
0,75 kostki margaryny
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na spód musimy stopniowo połączyć. Gdy uzyskamy jednolitą masę,rozwałkowujemy i wykładamy na blaszy. Aby spód nam się nie wybrzuszył musimy go ponakłuwać widelcem ,wtedy będzie równiutki.




Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
8 żółtek
2 cukry waniliowe
3 budynie waniliowe
0,75 szklanki oliwy
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo:
8 białek
1,8 szklanki cukru

Ser przekładamy do dużego naczynia i miksujemy przez minutę. Następnie dodajemy żółtka ,cukry i budynie. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy oliwę i mleko i bardzo delikatnie miksujemy. Na najniższych obrotach. Masa będzie rzadka i może nam chlapać.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier jeszcze chwilę miksując,do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Następnie białka te dodajemy stopniowo do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy trzepaczką obie masy. Masę przelewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia to ok. 50 minut.

Polewa :
2 tabliczki białej czekolady
0,3 kostki margaryny

Czekoladę i margarynę przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej,często mieszając do uzyskania gładkiej masy.  Przestudzony sernik przykrywamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego!




Uwaga!
Jeśli będziemy kroić ciasto od razu po wyjęciu z lodówki polewa może się nam troszkę łamać,wystarczy na 5 minut przed krojeniem postawić formę z sernikiem w warunkach pokojowych a pokroimy go bez problemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz