poniedziałek, 9 grudnia 2013

Tort czekoladowy z wiśniami

 Torty,torty,torty jedni kochają je robić a dla innych to zmora. Ja należę do tych pierwszych :) Lubię robić torty w wszelakim wydaniu,uwielbiam je dekorować i testować nowe triki ozdobne. Ale wiemy wszyscy ,że tort musi nie tylko dobrze wyglądać,ale też pysznie smakować. Tak aby zwrócił na siebie uwagę, aby został zapamiętany. Takie właśnie torty ja staram się tworzyć. Oto przepis na jeden z nich:

 Biszkopt: 
5 dużych lub 6 mniejszych jaj
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
 Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Po koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesiane przez sito:mąki, proszek,kakao i delikatnie i dokładnie mieszamy. Dno okrągłej tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Masę wylewamy na blachę i pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy dnem do góry z odległości ok 40 cm  na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Taki placek przekrajamy na 3 części .


Krem maślany :
6 jajek
2 szklanki cukru
50 dag  dobrego masła
orzechy włoskie 
 Jajka z cukrem ubijamy na parze. Studzimy masę dalej ją miksując. W osobnej misce ucieramy masło na jednolitą masę i do niej powoli,delikatnie i małymi porcjami dodajemy masę jajeczną. W razie gdyby masło zaczęło się warzyć musimy je podgrzać na parze i zmiksować. Ważne jest tutaj aby masło było dobrego gatunku.  Do tak przygotowanego kremu dodajemy kakao. Ja dodałam także odrobinę spirytusu.
Jeśli masa jest zbyt luźna możemy ja włożyć na jakiś czas do lodówki,aby lepiej przekładała się na tort.










Krem do dekoracji:
1 kostka miękkiego masła
1 rozpuszczona i ostudzona tabliczka  gorzkiej czekolady
Masło miksujemy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Oczywiście jeśli nie Potrzebujemy dużo tego kremu to możemy go zrobić z połowy podanych składników. Jeśli zostanie nam krem z masy ,którą przekładaliśmy tort tez jak najbardziej możemy go użyć do dekoracji. 

Ponadto 
słoik wiśni
wódka lub spirytus (opcjonalnie)

Blaty biszkopta nasączamy sokiem z wiśni i spirytusem jeśli lubimy,następnie przekładamy kremem i układamy równomiernie wiśnie. Tort smarujemy cały masą i dekorujemy według uznania.    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz