wtorek, 28 stycznia 2014

Pączki hiszpańskie czyli tradycyjne gniazka


Ktoś nie lubi gniazdek z cukierni? Zapewniam ,że te są tysiąc razy smaczniejsze! Sama w to nie wierzyłam ,dopóki nie zrobiłam. Przepis banalnie prosty i szybki. Spróbujcie! koniecznie!

Przepis na ok 15 sztuk:
 1 szklanka wody
100 gr masła
200 gr mąki
4 jajka
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
cukier puder
olejek cytrynowy
ciepła woda 

Wodę,masło i sól wrzucamy do garnuszka i zagotowujemy. Do gotującego się roztworu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Troszkę studzimy masę ,żeby nie była gorąca i dodajemy po jednym jajku wyrabiając ciasto. Gdy dokładnie połączymy składniki,masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na wyciętych z papieru do pieczenia kwadracikach wyciskamy okrągłe gniazdka.  Pieczemy na głębokim oleju ok. 2 min. Gniazdka przekładamy na olej papierem do góry,trzymając za koniuszek. Odklei on się nam po kilku sekundach i będziemy mogli wykorzystać go do reszty pączków.  Smażymy je z obu stron i odsądzamy na papierowym ręczniku, gdy ostygną smarujemy je lukrem. Na prawdę polecam! Smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz