Składniki na spód:
10 białek
10 łyżek cukru
2 szklanki wiórek kokosowych
2 szklanki maku
Białka ubijamy na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mak i kokos i delikatnie łączymy.
Krem:
3 niepełne szklanki mleka
3 łyżki maki ziemniaczanej
10 żółtek
1,3 szklanki cukru
Wszystkie powyższe składniki przekładamy do rondla dokładnie mieszamy na jednolitą masę i gotujemy aż uzyska konsystencję budyniu. Gdy masa będzie już wyraźnie gęstnieć musimy mieszać aby nam się nie zważyła.
Ucieramy dwie kostki dobrego masła i dodajemy porcjami wystudzony budyń. Gdy uzyskamy już jednolity krem dodajemy do niego 2 kieliszki wódki.
Na wierzch :
Podwójna paczka delicji
Wódka do nasączenia
Krem przekładamy na ostudzony blat makowy,delicje nasączamy w alkoholu i układamy na masie. Polewamy polewa czekoladową i odstawiamy do lodówki . Smaki ciasta muszą się przegryźć. Smacznego.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz