Składniki:
10 dag drożdzy
1 kg mąki
500 ml mleka
1 kieliszek spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
150 gr cukru
1 jajko
6 żółtek
6 łyżek oliwy
Drożdze kruszymy do dzbanuszka,posypujemy 1 łyżką cukru ,dodajemy 1 łyżeczke mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem,następnie dodajemy mąkę i rozczyn z drożdzy i mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie (ok. 15 minut). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu urosnąć. Gdy już podwoi objętość w dowolny sposób formujemy pączki nadziewając je ulubinoną marmoladą. Pączusie smażymy na głębokim oleju z dwóch stron. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz