sobota, 25 stycznia 2014

Pączki z miękką marmoladą


Kochani wybaczcie,że tak długo nic nowego tu nie napisałam,ale sesja egzaminacyjna trwa. Dzisiaj natchniona ....nie wiem czym zrobiłam sobie pączki,a w związku z tym ,że zbliża sie "tłusty czwartek " może komuś się przyda ten przepis. Zapraszam:)

Składniki:
10 dag drożdzy
1 kg mąki
500 ml mleka
1 kieliszek spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
150 gr cukru
1 jajko
6 żółtek
6 łyżek oliwy

Drożdze kruszymy do dzbanuszka,posypujemy 1 łyżką cukru ,dodajemy 1 łyżeczke mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem,następnie dodajemy mąkę i rozczyn z drożdzy i mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie (ok. 15 minut). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu urosnąć. Gdy już podwoi objętość w dowolny sposób formujemy pączki nadziewając je ulubinoną marmoladą. Pączusie smażymy na głębokim oleju z dwóch stron. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem lub polewamy lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz